Tietoniksi Oy - LabTerm6
TNOY / LabTerm / Versio 6
TNOY


LabTerm- Versio 6

Yleistä

LabTerm laboratoriopääte on terveyskeskusten laboratorioille tarkoitettu ohjelma, joka keskustelee näytteitä analysoivan laitteen ja terveyskertomusjärjestelmän kanssa. LabTerm noutaa tutkimuspyynnöt terveyskertomusjärjestelmästä (Pegasos) hallintaansa ja siirtää työlistat suoraan analysaattorille (mm. Konelab, Kone Pro, Chiron Express), mikäli analysaattori kykenee vastaanottamaan työlistoja. Analyysin päätyttyä vastaus siirtyy automaattisesti tai siirretään (riippuen analysaattorista) LabTermiin, joka siirtää vastaukset potilaan tietoihin terveyskertomusjärjestelmään. Käyttäjän tehtäväksi jää ainoastaan näytteen syöttäminen analysaattoriin ja tulosten oikeellisuuden toteaminen. Vastauksia ei tarvitse enää kirjata käsin, joten virheiden mahdollisuus pienenee huomattavasti. Novo Group Oyj:n yhteistyökumppani Tietoniksi Oy on kehittänyt liitäntää 1980-luvulta lähtien. Ohjelmasta on juuri ilmestynyt uusi versio, LabTerm6, jonka tilauksia otetaan vastaan.

LabTerm6:n ominaisuudet

Labtermin käyttömukavuutta on parannettu huomattavasti. Ohjelmiston käyttöliittymä mukautettiin jo versiossa 5 vastaamaan Microsoftin "Certified for Windows 2000" -määrityksiä. Toimintoja on selkeytetty entisestään hyödyntämällä toimintonäppäimiä yleisemmissä toiminnoissa kuten tietojen siirrossa ja tulosten haussa. Näppäimistöä voi käyttää täysipainoisesti hiiren rinnalla. Katso tarkemmin!
  • Työlistojen muodostaminen ja siirto tapahtuu täysin automaattisesti. Pegasos lähettää pyynnöt LabTermiin sitä mukaa kuin käyttäjä kuittaa näytteitä otetuksi. Samoin vastaukset kirjataan Pegasokseen automaattisesti kuittaamisen yhteydessä.
  • LabTerm osaa lähettää Pegasokselle jatkotutkimuspyyntöjä sekä automaattisesti että erikseen käskien.
  • Vastauksen voi kuitata alustavaksi, jolloin se lähetetään Pegasokseen mutta sitä voi silti edelleen käsitellä LabTermissa.
  • Parannettu viivakoodituki. Labtermiin voi mm. liittää näppäimistöön liitettävän viivakoodilukijan.
  • Kokonaan uusia tietoja, mm. pyynnön lisätietotekstit, eristystieto
  • Pyynnöt voi esittää näytöllä lukuisin eri tavoin, esimerkiksi siinä järjestyksessä, kuin ne on vastattu, tai vaikka päivystysnäytteet ensimmäisenä.
  • Ohjelman asetusten muuttaminen on entistä helpompaa, sillä tärkeimmät asetukset on koottu yhdelle ylläpitolomakkeelle. Asetukset voidaan haluttaessa suojata salasanalla.
  • LabTerm osaa arkistoida vastaukset erilliseen tilastotietokantaan, johon voi myöhemmin kohdistaa kyselyitä. Kysely voi palauttaa esimerkiksi kuukausikohtaisen tilaston tutkimuksittain.
  • LabTerm näyttää terveyskertomusjärjestelmältä saamansa asiakkaiden aikaisemmat vastaukset yhdessä nykyisten tulosten kanssa värigraafisena kuvaajana tai taulukkona. Katso tarkemmin! (Mukana jo versiossa 5).
  • Mikäli käytössä on internet-yhteys, LabTerm hyödyntää sitä mm. käyttöohjeen päivitystoiminnossa sekä näyttämällä tiedotteita esim. ohjelmapäivityksistä.

LabTerm6:n laitevaatimukset


Teoriassa tullaan toimeen käyttöjärjestelmän minimivaatimuksilla mutta käytäntö on osoittanut, että tässä luetellut arvot tekevät käytöstä miellyttävän ja nopean. Prosessorille asetetut vaatimukset ovat ohjeellisia ja vähemmälläkin voi pärjätä etenkin, jos muistia on vastaavasti enemmän.

Käyttöjärjestelmä Muisti Prosessori Versio
Windows 98 32 MB Pentium 200 Mhz
-
Windows NT 64 MB Pentium 300 MHz NT4 SP3 tai uudempi
Windows 2000 128 MB Pentium 300 MHz
-
Windows XP 128 MB Pentium 500 MHz
-
(Myös Windows 95 toimii mutta asennuksessa voidaan käyttää vain tiedostopohjaista siirtoa, jolla ei saa käyttöön kaikkia ohjelman ominaisuuksia.)

Levytilan kulutus: ohjelma n. 20 MB + väh. 20 MB työtilaa.

Näytön vähimmäistarkkuus: 800x600 +pienet kirjaimet tai 1024x768 +suuret kirjaimet.
Näytön värimäärä: minimi 256 väriä, suositus väh. 65536 väriä.

Yksi vapaa sarjaportti (RS-232) tietokoneessa.

RS-232 standardin mukainen sarjaportti analysaattorissa.

Lisäksi käyttöjärjestelmältä ja ohjelmistolta vaaditaan seuraavat ominaisuudet. Asentajallamme on valmiudet asentaa nämä itsekin.

  • IE 4.01 tai uudempi
  • MDAC 2.5 tai uudempi

Pegasos LabTerm Proxyn laitevaatimukset

Jotta uudesta LabTermista saa irti täyden hyödyn, vähintään yhteen tietokoneeseen pitää asentaa palvelu, joka kulkee nimellä Pegasos LabTerm Proxy (proxy, LTP). TÄmä ohjelma asentuu käyttöjärjestelmän palveluksi ja toimii linkkinä Pegasos-tietokannan ja LabTerm-työasemien välillä. Kussakin laboratoriossa pitää olla vähintään yksi proxy, joka voi sijaita jossakin LabTerm-työasemassa, erillisessä työasemassa tai erillisessä palvelinkoneessa. Proxy mahdollistaa nopean ja huomaamattoman tiedonsiirron järjestelmän osien välillä.

Proxyn laitevaatimukset ovat vähäisemmät kuin LabTermillä. Se vaatii alustakseen NT4, Windows 2000 tai Windows XP-koneen.

Mikäli proxyä ei jostain syystä haluta tai voida käyttää, LabTerm6 voi edelleen käyttää vanhaa FTP-muotoista tietojen siirtoa. Tällöin kuitenkin menetetään huomattava osa uusista ominaisuuksista. Kaikkien LabTerm-ohjelmien yhden talousyksikön sisällä on kuitenkin käytettävä samaa siirtomuotoa.


Samaan tietokoneeseen voidaan haluttaessa asentaa myös muita hyötyohjelmia eikä niiden ole toistaiseksi havaittu häiritsevän LabTermin toimintaa enempää kuin LabTermin niiden. Näiden ohjelmien toimivuutta ja yhteensopivuutta LabTermin kanssa emme kuitenkaan voi taata, joten viime kädessä niiden asentaminen jää asiakkaan vastuulle.


Mikäli sinulla on lisää kysymyksiä LabTermiin liittyen, ota yhteyttä sähköpostilla osoitteeseen tai puhelimitse Matti Vehniäinen 02 - 2756 904.


Päivitetty 10.6.2004, Matti Vehniäinen